måndag, maj 20, 2013

Av kött och blod

Av kött och blod är Henrik Johanssons debutroman och den handlar om restaurangen Tempi Moderni och dess personal. Restaurangen går med vinst, men ledningen är ändå inte nöjd. Man försöker spara pengar, genom att dra ner på arbetspass och så vidare, vilket skapar konflikter mellan personalen och cheferna. Till slut briserar det hela i, you guessed it, mord.

C.R.M. Nilsson beskriver den i sin recension på följande sätt: "Det är mer av en arbetarroman och som sådan tycker jag att den är ganska lysande." Och jag är böjd att hålla med.

Det är beskrivningen av arbetsplatsen, och ledningens vilja att dra åt svångremmen samt tjäna mer pengar som fångar mitt intresse. Att det är mer viktigt att tjäna pengar än att personalen har det bra. Jag tror alla som har jobbat på arbetsplatser där det är viktigt att prestera kan tjäna igen sig i det här.

Henrik Johansson börjar med att presentera oss för de som arbetar på Tempi Moderni och jag känner mig lätt förvirrad av alla personer som kommer och går. Kanske är det lite av poängen, att visa på hur det blir när man tar in personal som kanske bara dyker upp en, två gånger, innan de drar vidare till något annat, eller inte behövs längre.

Jag gillar karaktärerna, men ibland känner jag att de är lite för platta. Det hade varit intressant att få dyka in i någon av dem lite mer, få ta del av deras känslor. Till exempel Maj-Britt, som har en äldre bror som sitter i fängelse. Det nämns en del i boken, men det hade varit intressant att få veta mer om hennes känslor inför brodern, eller deras relation. 

Sammanfattningsvis, om man är intresserad av att ta del av kritik mot samhället, och dagens arbetsklimat, tycker jag att Av kött och blod är en utmärkt bok att bita tänderna i. 

Tack till Federativs förlag för recensionsexemplaret!

Tack och hej. 

5 kommentarer:

 1. Jag håller med dig fullständigt. Särskilt i sista stycket :)

  SvaraRadera
 2. Tack för recensionen. Jag borde kanske mejla dig den bortklippta scenen med Maj-Britts bror i fängelset. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa, om det finns en sån vill jag gärna läsa den! :)

   Radera