tisdag, oktober 23, 2012

Doktor Kessners Hemlighet


Första meningen: "Finn satt på fördäck och lagade segel."
Författare: Adam Hansson
Förlag: Collings förlag
Sidor: 262

Finn är femton och har levt hela sitt liv på segelbåten S/Y Avalon, tillsammans med sina föräldrar. Jen och hennes familj tillbringar sin semester på båten och underliga saker börja hända. Det verkar som att någon är mycket intresserad av Avalon, men varför då?

Avalon är inte vilken båt som helst, utan tillverkades av Finns farfar på ett varv i Malmö under andra världskriget, men blev sedan undangömd tills Finns föräldrar hittade båten långt, långt senare. Vad är det som är så speciellt med Avalon? Varför gömdes hon undan? Och vem är egentligen Doktor Kessner?

Jag har svårt för en del saker med Doktor Kessners Hemlighet. De två sakerna jag kommer på mig själv att fastna i under läsningen är att karaktärerna (även de vuxna) verkar mycket yngre än de sägs vara. Jag har oerhört svårt att se att Finn skulle vara femton, han beter sig verkligen inte som de femtonåriga killar jag känt. Men sedan insåg jag att han faktiskt aldrig gått på en svensk högstadieskola och då är jag villig att gå med på att han kanske inte är som "alla andra". Däremot är det inte bara Finn som känns yngre än sin ålder, alla vuxna karaktärer känns mycket yngre och det irriterar mig. 

Dock tror jag att mycket av det beror på berättarperspektivet. Det är ett väldigt distanserat perspektiv och jag känner inte att jag kommer någon av karaktärerna riktigt nära, vilket är synd.  

Efter ris, kommer dock lite ros! Boken är, trots sina brister, oerhört spännande (när man väl kommer till de delarna). När Finns föräldrar hittar Avalon vill man bara läsa mer, mer, mer! Varför har någon gömt henne, vad är det som är så speciellt med just den här båten?

Något annat som jag tycker är väldigt fint är känslorna som väcks mellan Finn och Jen. Det är oerhört bra beskrivet! (En av mina favoritmeningar är "Till sist somnade de och drömde att de var en smula modigare." - hamnar definitivt på min lista över fina bokcitat!)

Så, en lite ojämn bok, men absolut läsvärd!

måndag, oktober 22, 2012

Augustpriset - nomineringar

Idag avslöjades det vilka som är nominerade till Augustpriset och jag var mest intresserad av barn- och ungdomskategorin. Där hittar vi följande:

  • Only väg is up av Emmy Abrahamson
  • Jag blundar och önskar mig något av Moa-Lina Croall
  • Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum
  • Elin under havet av Sofia Malmberg
  • Jag är världen av Mårten Melin
  • A B C å allt om D av Nina Ulmaja

Spännande blandning, tycker jag! Ni kan läsa nomineringarna här. Jag har faktiskt hört talas om en del av dem och har bestämt mig (efter att jag var inne på Jonna Lindbergs blogg) att jag ska försöka läsa alla innan den 26 november, då vinnarna tillkännages. Ingen aning om hur det kommer gå, men jag ska åtminstone göra ett försök ;)

Tack och hej. 

söndag, oktober 21, 2012

Bokbloggsjerka 19-22 oktober

I veckans jerka kommer Annika med den kluriga, men intressanta, frågan:
"Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?"

För några dagar sedan såg jag den här på tumblr, och den sammanfattar ganska bra hur Harry Potter-böckerna har påverkat mitt liv. Hade jag aldrig läst de böckerna hade jag förmodligen aldrig blivit så intresserad av fantasy, jag hade aldrig lärt känna Ellen och om jag aldrig hade lärt känna Ellen hade jag kanske aldrig kunnat ha min praktik hos Gilla Böcker och om jag aldrig hade haft min praktik hos Gilla, hur tråkigt hade inte det varit?

Nej, men, ni ser, allt hänger ihop. Och det är tack vare J.K. Rowling och hennes böcker. De har format inte bara mitt liv, utan vem jag är som person.

Tack och hej.


måndag, oktober 15, 2012

National Novel Writing Month

Ett tips för alla skrivglada där ute: nu i november är det dags för NaNo (National Novel Writing Month), en utmaning/tävling mot sig själv, som går ut på att man under november månad ska skriva en bok på minst 50 000 ord.

Jag har varit med tre år (och vunnit alla gångerna, vilket jag faktiskt är väldigt stolt över, då jag är värdelös på att sätta mig ner och faktiskt skriva), men i år ser det ut som att jag inte kommer ha tid. Det är lite deprimerande, för NaNo är (trots den oändliga stressen) väldigt roligt och det är ett perfekt tillfälle för att skriva de där utflippade grejerna man kanske inte vågar i vanliga fall.

För er som funderar på att vara med, eller har varit med förut, så kan jag rekommendera att läsa Hanna och Ellens olika tips! 

Tack och hej.

söndag, oktober 14, 2012

Bokbloggsjerka 12 – 15 oktober

Har varit lite seg med att svara på Bokbloggsjerkor, har varit mycket annat som krävt energi och tid, men nu ska det bli bättring!

Den här veckan är det två snabba frågor som Annika vill att vi svarar på:

1. Det har väl knappast gått någon förbi vem det var som vann Nobelpriset i litteratur, och en av veckans frågor är naturligtvis om det var rätt person som kammade hem priset?
2. Hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?
1. Som vanligt har jag aldrig hört talas om årets Nobelpristagare, men efter att ha läst lite om hans böcker måste jag säga att jag åtminstone blev sugen på att läsa dem!
2. Ehhhhhhh, det är pinsamt många ... Jag håller på att läsa Doktor Kessners hemlighet och efter den har jag högen med böcker jag införskaffade mig på Bokmässan. Även Bilbo finns på min att-läsa-lista (den har bara legat där sedan i somras ...). Så, ja, efter Doktor Kessners hemlighet hade jag nog tänkt börja på Susanne Näslings Kapitulera omedelbart eller dö och sedan får vi se!
Tack och hej. 

lördag, oktober 13, 2012

En födelsedag senare...

Så, igår fyllde jag år och jag älskar att fylla år. Firade med vänner och bröder och fina sms med grattisönskningar trillade in hela dagen :)

Fick finfina presenter också, titta bara! :D

Massa presentkort, en flaska vin och The Casual Vacancy.

Ja, födelsedagar är bra :D

Tack och hej.


torsdag, oktober 04, 2012

Bokmässan - sammanfattning

Inte nog med att jag var helt slut efter Bokmässan, jag har varit på utbildning hela veckan på mitt nya jobb (!!!), men nu har jag lyckats smälta allt tillräckligt för att kunna skriva något sammanfattande om Bokmässan.

Jag hade en underbar mässa. Hjälpte till en del i Gilla Böckers monter men hade ändå tid att gå runt en del (fast så här i efterhand känns det som att jag inte såg någonting).

I torsdags var jag även med på mingel i Gilla Böckers monter, vilket var väldigt trevligt. Pratade med massa människor (hade en jättefin diskussion om skrivande med Jenny Jägerfeld, kände mig verkligen sugen på att skriva efter de där fyra dagarna!) och hade allmänt trevligt.

De andra dagarna hjälpte jag som sagt till, men hann ändå gå och köpa en och annan bok och umgås/träffa massa människor. Så, ja, mässan var definitivt bland det roligaste som hänt de senaste månaderna, ser fram emot nästa år!

Här kommer en bildbomb! ;)


Christin Ljungqvist samtalade med Amanda Hellberg
och Ada från Gilla Böcker var moderator!


Calle Brunell och Jenny Jägerfeld:
Mitt i Psykologer läser böcker
(Sjukt intressant, om ni är bosatta i Stockholm
råder jag er att gå och lyssna när de är på Kulturhuset!)
Jag och Anna, praktikant hos Gilla!
(Snodd från Christin)

Världens bästa förlag. Alltså, seriöst.

Det blev även en del böcker...

Jenny Han - Sommaren jag blev vacker
Jessica Schiefauer - Pojkarna
Sanne Näsling - Kapitulera omedelbart eller dör
Astrid Lindgren - Bröderna Lejonhjärta

Jonathan Tropper - Boken om Joe
Ingrid Olsson - Blink Blink med Stjärnan/
Önska bort, Önska nytt
Novellsamlingen Het

Catherine Mavrikakis - Himlen i Bay city
Fred Vargas - Budbäraren
Justine Lévy - Vi ses på Place de la Sorbonne

Manga
Maria Farm - Sorgboken
Ylva Karlsson, Katarina Kuick - Skriv om och om igen

Tack och hej!

måndag, oktober 01, 2012

Död

Är helt död, så sammanfattning av Bokmässan lär dröja.

Tack och hej.