lördag, september 01, 2012

Bokbloggsjerka 31 augusti - 2 september

Den här veckan skriver Annika: "Han uppmanar sina läsare att besvara frågan Vad är det som gör en svensk kriminalroman typiskt svensk för dig. En italiensk kriminalroman typisk italiensk. Amerikansk? Välj ett land och tala om för mig vad du tycker kännetecknar just det landets kriminalromaner. 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma! Om du inte läser kriminalromaner kan du naturligtvis adoptera frågan till vilken genre du vill."

Gud vad svårt. Jag läser inte kriminalromaner (min mamma läser däremot nästan bara deckare...), så jag tänkte ta och skriva om något som jag tycker är typiskt för svenska ungdomsböcker! Vilket kanske är lättare sagt än gjort...

Något som jag tänkt på är att lärare ganska ofta har en viktig och betydelsefull roll i svenska ungdomsböcker. De är inte bara någon som karaktärerna klagar på och som är med i bakgrunden när karaktärerna befinner sig i skolan, utan någon som bryr sig och verkligen anstränger sig för att hjälpa till. Fast vad vet jag, det kanske är likadant i ungdomsböcker från andra länder?

Tack och hej.

8 kommentarer:

  1. Jag läser inte jättemånga ungdomsböcker. Men om det är så att lärarna har en positiv roll, är det ju bra. Jag såg en artikel en gång som tog upp det faktum att föräldrar är mycket frånvarande i barn- och ungdomsböcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade ingen aning om att föräldrar är så frånvarande i barn- och ungdomsböcker, jag tycker nog snarare att de ofta är väldigt närvarande O_o Fast igen, vad vet jag? X)

      Radera
  2. Jag har egentligen inte läst tillräckligt många moderna ungdomsböcker för att kunna säga om det är så, men det låter ju bra i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, visst gör det? Får kanske hoppas att det är så, och inte bara jag som uppfattat det på det sättet...

      Radera
  3. Intressant! Det är nog som du säger, i alla fall känns det vanligare. Det kan också vara så att svenska ungdomsromaner utspelar sig mer i skolan över lag, och att lärarna därför får en större roll. Det känns ju positivt i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan du ha rätt i! Men absolut, det känns positivt! :)

      Radera
  4. Anonym8:12 em

    Inte heller jag är tillräckligt insatt i ungdomslitteraturen. Men det vore onekligen intressant att få reda på om det är ett typiskt svenskt fenomen eller om lärare är närvarande på samma sätt i utländsk ungdomslitteratur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Skulle kanske kunna vara ämne för en uppsats? Eller så behöver jag genast sätta mig ner och läsa fler böcker och jämföra...

      Radera