torsdag, augusti 13, 2015

Ready Player One

Från Goodreads.
Året är 2044 och världen är på väg att gå åt skogen. Krig, svält, fattigdom är bara några av problemen. De flesta människor spenderar den mesta av sin tid i den virtuella verkligheten OASIS; inte bara ett spel utan här finns även skola, olika jobb och så vidare.

OASIS skapades av James Halliday, som dog utan några arvingar och som sitt sista mästerverk berättade att han i OASIS gömt tre nycklar och tre portar. Den som lyckas hitta alla nycklar och ta sig igenom alla portar, och hittar "the easter egg" ärver hela hans förmögenhet, företag och ja, OASIS.

Wade Watts är fast besluten att han ska bli den som lyckas hitta Hallidays easter egg. Vad Wade inte insett är att det finns människor som är beredda att döda för att få lägga vantarna på Hallidays arv ...

Den här boken var inte riktigt som jag hade förväntat mig. Fast på ett positivt sätt. Jag hade trott att den i princip skulle utspela sig i OASIS nonstop, men Cline lägger ner mycket tid på att förklara världen han byggt upp och historien bakom den, utan att det blir för mycket info dump.

Boken är även fylld av 80-tals referenser, som Cline berättar på ett snyggt sätt; tillräckligt för att man ska förstå vad för gammal tv-serie/spel/film/musik det handlar om, men utan att spoila (ifall man själv skulle vilja kolla på något av det sen). Det enda negativa är att jag ibland upplevde det som att han ibland förklarade saker som han redan hade etablerat tidigare i boken.

Ready Player One är en spännande bok, jag läste ut den på en dag, men tyvärr är den också ganska ... snubbig. Halliday verkar, helt ärligt, ha varit en skitstövel och en av de kvinnliga huvudkaraktärerna, Art3mis (som Wade såklart har haft en crush på och internet-stalkat i typ två år) är såklart värsta perfekta kvinnliga versionen av Wade. Det kommer visserligen en plot twist (ganska sent) som makes up for some of it, men inte riktigt allt.

Sen lyckas Cline med andra grejer, typ att Art3mis säger upp kontakten med Wade för att hon vill fokusera på jakten av the egg, och även om Wade blir ledsen och upprörd framställs hon inte som en ond kvinna som krossat hans hjärta. Men, ja, snubbig.

Men om du kan förbise viss snubbighet, så är Ready Player One en spännande bok, som har viktiga poänger med vänskaper online, och vad som verkligen är viktigt i livet, och som man inte kan lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.

Boken ska ju även komma som film, och jag vet ärligt talat inte hur det kommer bli, men Steven Spielberg ska regissera, så jag håller tummarna för en bra filmatisering!

Finns att köpa hos Bokus, Adlibris, CDON eller Bookdepository.

Tack och hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar