söndag, augusti 19, 2012

Bokbloggsjerka 17-20 augusti

I veckans jerka frågar Annika: "Denna vecka tänkte jag spinna vidare på detta ämne genom att helt enkelt fråga hur ni gör för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande."

"Ehhh, oj", är min första tanke. Jag recenserar inte så många böcker på min blogg (jag försöker ibland, men tycker det är svårt att komma på nåt mer spännande att skriva än "DEN HÄR BOKEN ÄR AWESOME NI MÅSTE LÄSA DEN!!!" eller "Nja, den var väl okej"), men om jag kommer på något speciellt jag vill skriva ett inlägg om (oftast ifall jag vill att det ska vara lite mer seriöst och välskrivet) så brukar jag skriva ner det för hand först. Jag skriver för det mesta alltid för hand först, även när jag skriver skönlitterärt, för jag tycker att jag får en bättre överblick då, plus att jag får en extra chans att gå igenom det när jag sedan skriver in det i Word.

Men för att komma ihåg speciella saker... alltså, jag gör inte anteckningar i mina böcker; det är ett big NO-NO. Det tog jättelång tid innan jag ens vågade göra det i studentlitteratur (jag stannar fortfarande med markeringspennan hängande över första meningen i en ny bok och låter det skära till lite inombords innan jag markerar), men jag skulle aldrig få för mig att göra det i mina skönlitterära böcker. Min svensklärare på gymnasiet föreslog någongång att vi skulle markera i våra böcker och jag stirrade på honom som om han var en Vogon som precis berättat att de skulle spränga jorden för att bana väg för en intergalactic highway. Så, nej, jag markerar aldrig i mina böcker (jag gör inte ens hundöron, det är nästan en dödssynd i mina ögon). Däremot brukar jag:

A) Antingen lägga i en lapp i boken för att komma ihåg vilken sida det jag vill skriva om finns på, eller
B) Skriva ner det på ett papper som jag lägger i det organiserade kaos som är mitt skrivbord och sedan spenderar fem minuter (svärandes) med att leta upp den, när jag väl ska sätta mig ner och skriva.

Tack och hej!

6 kommentarer:

 1. Ojdå, ditt skrivbord verkar se ut som mitt! ;) Det har gått från Bermudatriangeln till Organiserat Kaos under åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har alltid haft en fallenhet för organiserat kaos ;) Men Organiserat Kaos låter i alla fall snäppet bättre än Bermudatriangeln!

   Radera
 2. Lapp har jag försökt med, men upptäckte att det funkade bättre med en anteckningsbok som bara innehåller saker om böcker jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det låter definitivt som en bättre lösning än lösa lappar överallt! Och med tanke på att jag har en miljon anteckningsböcker så vore det inte helt dumt att testa...

   Radera
 3. Vågar inte säga hur jag gör då....:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, antar att du viker sidorna eller markerar i böckerna? ;) Jag vet inte, jag har inte så mycket emot att andra människor gör det, men jag skulle aldrig få för mig att göra det själv... X)

   Radera