tisdag, december 16, 2014

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday är ett meme skapat av The Broke and the Bookish, och den här gången tänkte jag att jag också skulle vara med!



Veckans tema är Top Ten Books I Read In 2014 (Overall, By A Particular Genre, 2014 Releases). Nu är ju 2014 inte över än, men om jag känner mig själv rätt kommer jag troligtvis inte hinna läsa så mycket mer, så vi kör!

1. Aristotle and Dante discover the secrets of the universe - Benjamin Alire Sáenz: Det borde komma som en överraskning för ingen att det här var min favoritbok 2014. Och den kommer på svenska nästa år, när Gilla Böcker ger ut den, iiiihhhhh, pepp!!!

2. Dagboksanteckningar från ett källarhål - David Wiberg: Jag läste den här i början av året, och minns inte så mycket nu, mer än att den var så himla, himla bra och att jag kände igen mig så mycket i den.

3. Rävsång - Christin Ljungqvist: Jag glömmer liksom bort att skriva upp böcker jag korrläst, men åhhhhhhhhh, så bra. Spruckna familjerelationer, spöken och Christin Ljungqvist är en oslagbar kombo.

4Jag ger dig solen - Jandy Nelson: En till bok jag höll på att glömma bort pga korrläst. Om två tvillingar, vars liv förändras för alltid en sommar när de är tretton, berättad ur båda syskonens perspektiv, i två olika tidsplan. Familj, vänskap, kärlek och konst. 

5. Tusen gånger starkare  - Christina Herrström: Det börjar en ny tjej i klassen, som inte tänker följa mönstret som lärare, klasskamrater, skolan, världen, har bestämt, och plötsligt förändras allt. Jag såg på min egen tid i grundskolan på ett helt annat sätt efter att ha läst den här boken.

6. I kroppen min: mot livets slut och alltings början - Kristian Gidlund: En så himla fin bok om döden och livet.

7. En av oss sover - Josefin Klougart: Om att komma hem, sjukdom, relationer. En bok jag trodde att jag skulle hata, för den verkade överdrivet "svår", men jag älskade den. Jag hoppas att jag kommer kunna skriva en bok som den här en dag. 

8. Saving Francesca - Melina Marchetta: Vad gör man när ens mamma, den som håller ihop familjen, plötsligt inte kliver upp ur sängen? Samtidigt som man måste överleva high school, att få nya vänner, och se till att ens pappa veckohandlar rätt saker. Så, så, så bra.

9. Feed - Mira Grant: ÄNTLIGEN, en zombiebok som behandlar hur världen faktiskt skulle se ut efter en zombieapokalyps; hur människor lever, vad som är annorlunda, och hur det är att leva med ett konstant hot hängande över sig. Allt jag någonsin velat ha av en zombiebok fick jag i den här.

10. Att skriva - Marguerite Duras: Jag håller kanske inte med Duras om allt hon skriver i den här, men jag känner ändå igen mig i det skrivande hon beskriver. För alla skrivande människor kan jag verkligen rekommendera den här.

Tack och hej!

2 kommentarer:

  1. Jag ger dig solen fick vara med som bubblare på min lista :) Både Aristotle and Dante-boken och Jandy Nelsons debutroman är böcker som jag hemskt gärna vill läsa. Duras låter också som något för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jaa, jag såg den på din blogg faktiskt och kom på "Jamen just det, den måste ju vara med på listan!" :) Jag kan rekommendera alla tre; Aristotle and Dante... är fantastiskt bra!

      Radera