söndag, januari 27, 2013

"En bok för alla"

"I Sverige verkar vi ha svårt att acceptera de här förändrade läsmönstren. Här vill vi gärna upprätthålla de tydliga linjerna mellan ungdomsbok och vuxenbok, trots att det numera är lika vanligt, om inte vanligare, att se någon läsa Harry Potter på väg till jobbet som Paul Austers senaste roman. Branschprisernas kategorier följer lydigt ålderskategorierna, liksom bokhandeln. Svensk Bokhandels katalog, där all säsongsaktuell utgivning samlas, är fortfarande kluven på mitten – vänder man bak och fram och upp och ned på vuxenkatalogen så finner man barn- och ungdomsbokskatalogen."
- Reportage om ungdoms/crossover-litteratur i SvD av Elise Karlsson.
Ni kan läsa hela reportaget här

Det här är något som jag tänkt mycket, ända sedan min praktik. Varför måste branschen slaviskt följa den här ålderskategoriseringen? Varför kan en bok inte släppas som "Ung vuxen", utan den måste släppas som "Ungdomsbok"? I bokhandeln har man numera börjar kategorisera böcker (i vissa bokhandlar) som "Ung vuxen", varför kan man inte göra det redan när de släpps?

Om man älskar ung vuxen och crossoverlitteratur (mig själv inräknad) rekommenderar jag varmt att man läser reportaget ovan.

Tack och hej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar